Masaža vrućim kamenjem

Masaža vrućim kamenjem je masažna tehnika kojom dolazi do uravnoteženog stanja cijelog organizma. Stoljećima čovječanstvo pripisuje kamenju terapeutski učinak koji se konstantno znanstveno dokazuje. Masaža vrućim kamenjem ima izniman efekt drenaže i izbacivanja štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje protiv stresa i napetosti te zakočenosti mišića, loše cirkulacije, raznih reumatskih stanja, boli u leđima, anksioznosti, nesanice i depresija.

Temperatura kamenja prenosi se na tijelo uz pomoć kondukcije (prijelaz topline s tijela na tijelo u neposrednom dodiru). Što je duža primjena, dublje je prodiranje topline u mišićno tkivo i zglobove. Prodiranje topline može biti duboko čak do 4 cm. Nakon što je dio tijela bio izložen vrućem kamenju, moguće su crvene pjege kao nuspojava. Razlog tome je pojačana cirkulacija u tom dijelu tijela.

Za masažu vrućim kamenjem koristi se bazaltno kamenje vulkanskog podrijetla crne boje koje zbog svojih izvrsnih svojstava vodljivosti visoke i niske temperature, ima blagotvoran učinak na cijelo tijelo. Bazaltno kamenje posjeduje vlastitu smirujuću energiju kojom može potaknuti cirkulaciju i povećati metabolizam stanica. Potpuniji učinak relaksacije postiže se korištenjem kvalitetnih, kemotipiziranih esencijalnih ulja.

Za masažu hladnim kamenjem koristi se mramorno kamenje bijele boje, jer ne zadržava toplinu ljudskog tijela. Hladno kamenje pomaže reducirati natečenost, upale i groznice te se koristi za masažu lica, vrata i dekoltea prije kraja tretmana vrućim kamenjem kako bi se potaklo osvježenje tijela.

Kontraindikacije za masažu:

  • sva stanja koja su kontraindicirana za masažu
  • operativni zahvat kod kojeg je došlo do oštećenja živca (obično je u tim područjima smanjena osjetljivost)
  • bolesti kod kojih je prisutna neuropatija ili oštećenje živaca, šećerna bolest itd.
  • kožne bolesti koje se provociraju pomoću vlage ili topline
  • osobe koje uzimaju lijekove koji mogu imati nuspojave uslijed promjene temperature
  • bolesti srca; temperatura dodatno opterećuje srce
  • varikozne vene (hladnoća je korisnija)
  • autoimune disfunkcije kao što su kronični zamorni sindrom ili bilo koje drugo stanje povezano s imunosustavom

Izvor: Zdenka Bošnjak skripta "Masaža vrućim kamenjem"