Antistres masaža

U medicinskom ili biološkom kontekstu stres je fizički, psihički ili emocionalni faktor koji uzrokuje fizičku ili psihičku napetost. Stres je reakcija organizma na percipiranu opasnost. Uzrok stresa je osjećaj da nemate izbora! Stres može biti vanjski (iz okoline, psihološke ili socijalne situacije) ili unutarnji (bolest ili medicinski postupak). Stres može utjecati na sve strukture ljudskoga tijela: mozak, srce, mišiće i zglobove, probavne i reproduktivne organe uzrokujući tegobe te dovesti do anksioznosti i depresije.

Antistresna masaža je jedan od načina da na ugodan način reduciramo ili uklonimo stres. U antistresnoj masaži koristi se kombinacija kvalitetnih eteričnih ulja koja djeluju sinergijski poput matičnjaka, ylang ylanga, vetivera, narda, rimske kamilice... koji pomažu kod nervoza, stresa, stresnih tahikardija, psihičkih šokova, umora, tjeskobe, depresije. U antistresnoj ručnoj masaži se koriste dugi i spori pokreti kojima se nastoji smiriti, opustiti tijelo te istegnuti zgrčene mišiće koji nastaju kao posljedica stresa.

Iz vlastitog iskustva mogu reći da uglavnom sama sebe dovodim do stanja stresa, pokušavajući kontrolirati određene situacije u čemu najčešće ne uspjevam. U psihičkom smislu, jedino rad na sebi može dovesti do reduciranja, a na kraju i potpunog uklanjanja stresa. Čak i ako ljudi ne žele raditi na sebi, možda će ih ljubav prema vlastitom tijelu potaknuti da se bar odluče na antistresnu masažu.

Ana-Marija Busić, aromaterapeut

Stres se nakuplja kad smo "ovdje", a želimo biti "ondje" ili kad smo u sadašnjosti, a želimo biti u budućnosti. To je rascjep koji vas iznutra razdvaja. Ludost je stvarati i živjeti s takvim unutarnjim rascjepom. Činjenica da svi ostali žive na taj način ne znači da to nije ludo... Sadašnji trenutak jedino je što uvijek imate. Ne postoji vrijeme kad vaš život nije "ovaj trenutak". Zar to nije činjenica?

Eckhart Tolle: "Moć sadašnjeg trenutka"