Anticelulitna masaža

Celulit je kožni estetski problem nastao zbog prekomjernog nakupljanja masnoće i vode u masnim stanicama i nedovoljno kvalitetnoga vezivnoga potkožnoga tkiva. Celulit nije izgled modernog vremena. Oduvijek je postojao kao problem s kojim se susreću gotovo sve žene bez obzira na konstituciju tijela te se najčešće manifestira na koži bedara, trbuha i stražnjice.

Za nastanak celulita važan je međuodnos potkožnog masnog tkiva s vezivnim potkožnim tkivom. Starenjem uslijed razgradnje kolagena u dermisu slabi potporna funkcija vezivnog tkiva zbog čega masne stanice mogu prodrijeti kroz mrežu kolagenih vlakana u dermis i potiskivati epidermis prema van, uzrokujući specifične nabore i kvržice tipične za celulit. Vezivno dermalno tkivo iznad masnog tkiva kod muškaraca je, za razliku od žena, vrlo ujednačeno i zato je kod žena celulit češći.

Čimbenici za nastanak celulita su: genetika, ženski spolni hormoni, nedovoljna tjelesna aktivnost, nedovoljan unos vode tokom dana, nepravilna prehrana, stres

Klasifikacija celulita prema izgledu kože:

  • TIP I - površina kože je nepromijenjena
  • TIP II - koža je nepromijenjena prilikom mirnog stajanja ili ležanja, no prilikom štipanja kože celulit je blago vidljiv
  • TIP III - koža se čini nabrana i ima kvržice bez štipanja
  • TIP IV - koža je značajno nabrana i kvržice su iznimno vidljive u svim fazama

Za uklanjanje celulita važno je smanjiti volumen masnih stanica te poboljšati cirkulaciju krvi i limfe. Najučinkovitija rješenja za uklanjanje celulita su primjena kombinacije različitih metoda kao što su masaža, oralna primjena anticelulitnih pripravaka, dermalna primjena anticelulitnih pripravaka u obliku uljnih seruma, gelova, masažnih pločica i obavezna regulacija svakodnevne prehrane. Važno je naglasiti da nema brzih rješenja! Kao što celulit nije nastao za jedan dan, tako neće ni nestati za jedan dan. Utjecajem na čimbenike za nastanak celulita, bar na one na koje možemo utjecati dobiti ćemo vidljive rezultate.

Uklanjanje celulita počinje proljetnom detoksikacijom organizma počevši od trotjednog čišćenja debelog crijeva lanenim ili chia sjemenkama, zatim trotjednog čišćenja bubrega tinkturom koprive i na kraju trotjednog čišćenja jetre tinkturom korijena maslačka.

Anticelulitnom ručnom masažom se poboljšava poremećena mikrocirkulacija, stimulira metabolizam i limfni sustav, te se ubrzava izlučivanje štetnih tvari. Pomaže ubrzanom i poboljšanom prodiranju aktivnih djelatnih tvari iz anticelulitnih krema i drenažnih ulja. Osnovni smisao aktivnih sastojaka u anticelulitnim pripravcima je djelovanje na metabolizam adipocita (masnih stanica) i poticanje lipolize (razgradnje masti) te stimulacija krvne i limfatičke cirkulacije što postižemo maceratima bršljana i gotu kole, te eteričnim uljima poput atlaskog cedra, čempresa, ljekovite kadulje, ružmarina kt. cineol...

Također se preporučuje konzumacija tekućine (voda ili čaj) da bi se izbjegla eventualna dehidracija organizma, ubrzao metabolizam i poticao rad bubrega. Na taj način pospješujemo i eliminaciju toksina iz organizma.

Izvor: Rudolf Weyergans "Aktivno protiv celulita"