KRUTI ŠAMPON NEEM

U mnogim kulturama neem se smatra svetim stablom s mnogim vrlinama, a nekoliko dijelova stabla je pogodno za uporabu. U Indiji neka lokalna imena znače "onaj koji može izliječiti sva zla". Najvažniji aktivni sastojak je azadirahtin zahvaljujući kojemu ima antiparazitna i insekticidna svojstva. U ayurvedskoj medicini neem je poznat kao jedan od najmoćnijih detoksikatora i pročišćivača krvi, poznat je za uklanjanje toksina u slučaju upalnih bolesti kože i sluznice. Njegove detoksikacijske i pročišćavajuće vrline omogućuju mu ulazak u sastav proizvoda za masnu kožu sklonu aknama i njegu kose protiv prhuti.

Ricinusovo ulje dobiva se iz sjemenki vrste Euphorbiaceae pod nazivom Ricinus communis. Ukrasna biljka u našim krajevima, ricinus može doseći deset metara u tropskim i suptropskim regijama. Ricinusovo ulje, dobiveno hladnim prešanjem, karakterizira vrlo visoka viskoznost (to je najgušće biljno ulje). Njegova specifična masna kiselina je ricinoleična kiselina. Ricinusovo ulje potiče rast kose, noktiju, trepavica i obrva te je česti sastojak preparata upravo za tu namjenu.

Argan raste u sjevernoj Africi, to je veliki grm koji daje plodove pomalo slične maslini. Plodove vole jesti koze, jer samo one uspijevaju naći svoj put kroz neugodne grančice, a nitko pametan ne bi brao ne-baš-ukusne plodove te ne baš prijateljske biljke. Sjemenke, koje sadrže ulje, prežive probavni sustav koza. To je nagnalo nekog anonimnog pastira, tko zna kada u prošlosti, da sakupi sjemenke iz izmeta koza, razbije ih i nakon mljevenja odijeli ulje. Naravno, plodovi se više ne sakupljaju iz kozjeg izmeta premda ćete na pretencioznim internet stranicama naći kako baš oni imaju ulje dobiveno iz tako sakupljenih plodova. Argan je ulje za zrelu i suhu kožu, premda ga i ljudi s drugačijim tipovima kože rado koriste. Od njega se rade vrlo hranjiva ulja za noć, kreme za suhu kožu, pakunzi za kosu i nokte. Arganovo ulje uglavnom se sastoji od omega-6 i omega-9 masnih kiselina. Vrijedi svaku kunu, a ako je nekome to važno, argan je ulje s pet zvjezdica, nudi punu uslugu, cijeli luksuz, a i zvuči jako cool ako kažete da koristite kozmetiku s arganom. Ako ste pak manje snobovi, a više socijalno osjetljivi, znajte da je proizvodnja argana izvor prihoda tisuća sjevernoafričkih obitelji, a u čijoj su proizvodnji tradicionalno uposlene žene. Arganovi nasadi pokrivaju oko 8000 km2 i proglašeni su rezervatom biosfere UNESCO-a. Normalni životni vijek arganovog stabla može biti dulji od 200 godina i može aktivno zaštititi Zemljinu koru od erozije.

SASTOJCI: Sodium Cocoyl Isethionate, Sodium C12-18 Alkyl Sulfate, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Centaurea Cyanus (Cornflower) Flower Water, Coco-Caprylate, Panthenol, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Water, Azadirachta Indica (Neem) Leaf Extract, Aqua, Hydrolyzed Rice Protein, Cymbopogon Martini (Palmarosa) Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Flower Oil, Pelargonium Graveolens (Rose Geranium) Oil, Cedrus Atlantica (Cedarwood) Wood Oil, Pogostemon Cablin (Patchouli) Leaf Oil, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Sodium Benzoate, citronellol, farnesol, geraniol, limonene, linalool.

NAČIN NANOŠENJA: Šamponom prođite po mokroj kosi ili šampon protrljajte među dlanovima i dobivenu sapunicu nanesite na mokru kosu.

CIJENA: 65 kn

IZVOR: www.aroma-zone.com, www.plantagea.hr, www.personalcaremagazine.com

 

KRUTI ŠAMPON SHIKAKAI

KRUTI ŠAMPON KURKUMA

KRUTI ŠAMPON KOPRIVA

KRUTI ŠAMPON ZA PSE NEEM